2018. gada 26. maijs

Pasaules mēroga vietējais notikums

Sakums

Turpinot vēstures konferencē noklausītā apspriešanu, gribētu pievērsties Andra Šnē esejai «Vara, ticība un identitāte: sociālās un politiskās pārmaiņas eiropeizācijas līkločos Latvijas teritorijā aizvēstures beigās un viduslaiku sākumā». Manu uzmanību piesaistīja vēsturnieka apgalvojums, ka Ikšķiles baznīcas uzbūve no sakuma esot bijis vietēja mēroga notikums un tikai pēc kāda laika ieguvis pasaules nozīmi. Pārtraukumā es izklāstīju esejas autoram savu viedokļi par šo jautājumu. Es uzskatu, ka katoļu priesteriem Ikšķiles baznīcas uzbūve bija no paša sakuma pasaules mēroga notikums un pat vairāk. Katoļu baznīcas uzdevums ir Dieva valstības uzbūve uz zemes un Ikšķiles baznīca bija tikai viens no kārtējiem soļiem šī uzdevuma ietvaros. Kā vietējo notikumu baznīcas uzbūvi uztvēra tikai vietēji iedzīvotāji, kuri nevarēja ieraudzīt šo notikumu Eiropas vēstures kontekstā.

Šī Latvijas vēstures izpēte no vietēja skata punkta veido diezgan savdabīgu priekštatu gan par to, kas ir noticis Latvijā pirms 500 gadiem, gan arī par to, kas notiek šeit tagad. Runājot par notikumiem Latvijā XIX gadsimtā, Ivars Ījabs pieminējis vācu un krievu kultūru ietekmi šajā periodā, uz ko es iebildu, kā tolaik Krievijas inteliģence neesot bijusi krievu kultūras pārstāve, jo daudziem no tiem pat pirmā valoda bija franču. Vēlāk Mārtiņš Mintaurs teicis, ka dažreiz vēsturnieki mēģinot piemērot modernus uzvedības paraugus cilvēkiem, kuri dzīvojuši pavisam citā sociālajā vidē. Bet runājot par svešas kultūras ietekmi, konferencē netika pieminēta Kurzemes hercogistes milzīga ietekme uz Krievijas politiku un kultūru XVIII gadsimtā. Un tas noticis pateicoties šim vietējam skata punktam, no kura Latvijas vēsturnieki veic savus pētījumus. Šī metode ierobežo iespējas pareizi novērtēt gan vēsturiskus notikumus Latvijas teritorijā, gan to ietekmi uz pasaules vēsturi.

Bet vissliktākais ir tas, ka Latvijas politika arī atrodas šajā vietējā skata punkta slazdā. Vietējie notikumi tiek uzskatīti atrauti no pasaules konteksta. Viens no spilgtākiem piemēriem, kuru es pieminēju sarunā ar Ardri Šnē, ir netīras naudas atmazgāšana Latvijas komercbankās. Desmitiem gadiem politiķi apsprieda vietējos notikumus, ne vienu reizi nepiemīnējot šo problēmu. Bet vai tiešām kāds doma, ka 20 miljardiem dolāru, kas tika atmazgāti pēdējo 10 gadu laikā ar Latvijas komercbanku palīdzību, nav nekādas ietekmes uz vietējo politiku? Un par kādu naudu tika uzpirkti Eiropas politiķi, kuri nepamanījuši Krievijas agresiju pret Gruziju 2008. gadā un nepamana arī tagad Ukrainas teritorijas okupāciju? Ja mēs skatāmies uz notīkošo Latvijā pasaules politikas kontekstā, izradās, ka kaut gan vārdos Latvijas valsts esot pret Krievijas agresiju, darbos tā ir šis agresijas svarīga sastāvdaļa. Pēc šiem vārdiem manā sarunā ar Andri Šnē iejaucās Maris Zanders un aizveda viņu prom.

Nesen es lasīju par to, ka Ķīnā sakās vietēju kristiešu vajāšana. Neilgi pirms tam es rakstīju, ka kristietība esot Eiropas demokrātijas pamats. Izskatās, ka maniem vārdiem ir lielākā nozīme ārpus Latvijas nekā tur, kur es tos uzrakstījis.
    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru