2009. gada 19. janv.

Kas jauns jaunumā?

   Ir viens apgalvojums, kurš jau sen prasīja izskaidrojumu un izvērstu atbildi. Tas ir viedoklis, ka tie, kas tagad uzbruk valdošai koalīcijai, paši gribot sagrābt varu lai viņu vietā apzagtu valsti un piečakarētu tautu. Tāpēc būšot labāk, ja palikšot veci zagli, jo viņi jau esot pietiekoši nozaguši un vairs neesot tik mantkārīgi salīdzinājumā ar «jaunājiem spēkiem». Un vēl viens apgalvojums, kurš cieši saistīts ar pirmo: kāda esot jēga rīkot ārkārtas vēlēšanas, ja atkal būšot ievēlēti tie paši blēži. Jo kāda esot tauta, tādi esot tās pārstāvji. «Tauta pelnījusi savus vadoņus».
   Kas ir īstenībā šie «jaunie spēki», vai vismaz kas ir šajos jauns? Jo viņu vidū var pamanīt arī personas, kuras īlgu laiku jutās diezgan ērti vecajā kulītē. Jauns ir tas, ka šie spēki grib uzcelt modernu Latvijas valsti. Un kas ir jauns šajās vēlēšanās? Viņi zina, kā to izdarīt atšķirībā no tagadējiem «būvētājiem», kuri ļoti labi prot tēlot aroda pratējus, darītājus, kaut gan īstenībā neko nejēdz valsts uzbūvē. Tieši tāpēc viņu rīcības plans visu laiku ir viens un tas pats - tikt pie valsts resursiem un tos izsukāt savās kabatās. Un šajā shēmā ir svarīga vēl viena nianse - naudas vara bez jebkādiem noteikumiem un nosacījumiem. Kam ir nauda, tam ir taisnība, sabiedrības cieņa un gods. Jo cītādi var rasties jautājums - par ko man tevi jāciena, ja tu esi parasts zaglis, kurš neprot pelnīt godīgi un savas mantkārības un dumjības dēļ ir gatavs pat sagraut valsti, kurā dzīvo un kurai tev it kā jākalpo?
   Šados apstakļos nauda, kura nopelnīta godīgi, zaudē savu vērtību. Tu esi pūlējies, cītīgi strādājis un galu galā par nopelnītu naudu pircis Audi. Bet tev blakus brauc BMW, kurā sēž tas, kas nozadzis tavus nodokļus un tāpēc skatās uz tevi no savas BMW kā uz pajoliņu un neveiksminieku. Un pat ja tu esi nopelnījis tik daudz, ka var atļauties BMW, tu brauc ar tādu pašu marku, kuru parasti izmanto vietēji zagli un bandīti. Tu esi gudrs, uzņēmīgs, strādīgs, bet apkārtējie nevar tevi atšķirt no Šlesera šofera. Un kamēr šī lietu kārtība pastāv, ražotne Latvijā neattīstīsies, jo to vienmēr izkonkurēs nozāre, kuras rentabilitāte daudzkārt lielāka.
   Vai ŠŠL ir kāds absolūts ļaunums? Protams nē. Viņi ir labi uzņēmēji. Ļaunums slēpjas mēģinājumā pārvērst Latviju par savu personīgu biznesu. Bet cītādi viņi nemāk. Nesen tika paziņoti amerikaņu zinātnieku pētījuma rezultāti, kuros izdarīts secinājums, ka intelekta līmenis un veiksme uzņēmējdarbībā nav saistīti. Zinātnieki to nosauca par Foresta Gampa efektu. Tas nozimē, ka Šlesera kungs var būt veiksmīgs uzņēmējs, tajā pašā laikā būdams briesmīgs valstsvīrs, jo fakti pagaidām neliecina par to, ka šis efekts darbojas valsts pārvaldē.
   Un ir gudru cilvēku liels skaits, kurus gadiem ilgi izspieda, izmeta, izstūma no Latvijias politikas, un kuri ļoti labi zina, kas jādara. Viņiem ir nepieciešamas rakstura īpašības, kuras sadursmē ar ŠŠL bezkaunību sabiedrības kopējā amorālā gaisotnē tiek uzskatītas par vājumu. Šo jauno spēku sastāvdaļa arī ir četrdesmitgadīgi uzņēmēji, kuri jau nopelnījuši pietiekoši daudz lai jūstos droši un kuriem tagad niepieciešama sabiedrības cieņa. Sabiedrības cieņa, kuru nopelnījuši Sudrabas kundze, Maiziša kungs, Striķes kundze, Loskutova kungs ir miljonu latu vērta. Un tas ir pierādījums tam, ka ne katrais, kurš cenšas tikt pie varas ir zaglis un krāpnieks, jo gudrs un godīgs cilvēks tur var nopelnīt vairāk nekā sīkais shēmotais.
   Un vēl. Vai kāds atceras bagātāko Mocarta laikabiedru?
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru