2008. gada 12. jūl.

Referenduma gaidās

  Šodien uzsāku ievietot savus vecos komentārus temata «Referendumu gaidot» ietvaros. Visskumjākais ir tas, ka tie nav zaudējuši savas aktualitātes pat kripatiņu. Bet, skatoties no līdz pusei pilnas glāzes viedokļa, mums vēl joprojām ir izvēle un cerība, ka par šo laiku nebūs jāveido dokumentāla filma «Paralēla vēsture».

Ievietots 2007. gada 27 augustā Edgara Šīna VDienas blogā

   
Lai sakārtotu Latvijas valsti, pirmkārt ir jāiekārto daži cilvēki cietumā, citādi visas pūles būs par velti kamēr pastāv šis Melnais caurums.
    Un tas arī ir cilvēku aizbraukšanas galvenais iemesls, jo viņiem vajadzīga vismaz cerība, ka šai valstī samaksāti nodokļi tiek iztērēti tās attīstīšanai. Algas izmērs ir tikai otrajā vietā un tas ir skaidri redzams patlaban, kad algas aug, bet cilvēki vēl joprojām aizbrauc. Un tieši tāpēc šiem ...(nosaukumu var izvēlēties pēc vēlēsanās) vajadzīgi viesstrādnieki, kuriem būs vienalga kas notiek ar viņu nodokļiem un vispār šajā valstī. Tā ir ļoti izdevīga shema - cilvēki nodokļus maksā, bet vēlēsanās nepiedalās, bet tie, kas var piedalīties, aizbraukuši.

    Kas attiecas uz "pelēko ekonomiku", viens no tās pamatiem ir stulbums. Ja uzņēmējs maksā visus nodokļus, viņa bagātība tiek sastādīta no peļņas un viņa uzņēmuma tirgus vērtības. Piemēram uzņēmuma vērtība, kas ienes 10 000 gadā var būt 100 000. Bet uzņēmumu, kur cenšas peļņu paslēpt, vienkārši nevar novērtēt un tādējādi šī uzņēmuma īpašnieks ir par 100 000 nabadzīgāk nekā analoģiska uzņēmuma īpašnieks, kas maksā visus nodokļus. Šī stulbuma visspilgtākie piemēri ir Venstpils nafta un Latvijas kuģniecība, kuru īpašnieki slēpa peļņu ofšoros, samazinājot šo uzņēmumu vērtību. Patiešām zādzība ir muļķu nodarbība. Bet ko viņiem darīt, ja viņi neko citu nemāk. Un zādzība Latvijā, šķiet, ir visienesīgākā nozāre. Bet šai nozārei ir vajadzīgs pērkamu politiķu, ierēdņu un likumsargu atbalsts. Un, galu galā, lai šie muļķi varētu pelnīt, sakropļota visa Latvijas valsts iekārta. Un šajos apstākļos visi citi uzņēmēji, kas nepiedalās šajā spēlē ir neveiksmimieki, sliņķi, kvaukšķi un t.t. Šis stulbums ir vēl spilgtāk redzams uz mūsu kaimiņu Igaunijas un Lietuvas fona. Smieklīgi klausīties Latvijas pienu produktu ražotāju vaimanas par lietuviešu apspiešanu. Nabadziņi ir piespiesti strādāt nieciešamos apatākļos, kurus daži sorosoiti sauc par konkurenci.



Ievietots 2007. gada 3 septembrī Edgara Šīna VDienas blogā

Iebildumi pret apgalvojumiem, ka algas izmērs ir cilvēku aizbraukšanas izšķirošs iemesls

    Pirmkārt, pat tad, kad cilvēki paši to apgalvo,tas vēl nenozimē, ka viņi patiešām tā domā, jo viņi var neapzināties īstus iemeslus.
    Otrkārt, cilvēku labklājība tiek sastādīta nevis tikai no algas, bet arī no citiem pakalpojumiem, kurus sniedz valsts, tādiem kā, piemēram, izglītība, medicīna, drošība un t.t. Par kādu izglītību var runāt, ja premjers aizsūtīja savu dēlu mācīties uz ārzemēm? Citi Latvijas pilsoņi var nodrošināt saviem bērniem tādu pašu izglītības līmeni tikai aizbraukuši strādāt uz turieni.
    Treškārt, cilvēki gatavi dot priekšroku darbam ar mazāku atalgojumu bet lielākām izredzēm. Par kādām izredzēm var runāt šajā valstī, ja visi jūtas kā autobusa pasažieri ar ķertu vadītāju?
    Ceturkārt, cilvēka dzīves neatņemama sastāvdaļa ir cieņa un pašcieņa. Par to, kā šeit izturas vietējie zagļi, bandīti un kukuļņēmēji pret pārējiem stastīt nav vajadzīgi. Kamēr šie dzīves saimnieki brauka ar mašīnām, kuru cena ir neliela uzņēmuma gada algas fonda izmērā, runāt par viesstrādnieku ievešanu ir par agru, jo tie, kurus šeit  gaida, parasti sauc par vērgiem, nevis strādniekiem.
    Pieckārt, zadzība, korrupcija, oligarhi, totalitārizms ir bijušas metropolijas raksturīgas pazīmes. Tāpēc latviešu aizbraukšanas iemesls šodien ir viens un tāds pats, kas bija 40-jos gados. Nav pārāk bīstami, ja krievi pērk Latvijas uzņēmumus, jo viņiem būs jāpaklaujas vietējiem noteikumiem. Bīstami ir tad, kad krievi pērk Latvijas ierēdņus un politiķus, jo tad viņi kļust par noteikumu noteicējiem. Tāpēc ierēdņi-kukuļņēmēji ir jāpielīdzina valsts nodevējiem. Tas, ka kukuļi dod Liepinš nevis Ivanov, neko nenozimē, jo aiz Lepiņa muguras bieži stāv kāds Milušs, bet kukuļošana paša par sevi ir spēle pēc krievu noteikumiem.

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru